WHO zaznamenala vyššie riziko rakoviny v oblasti zamorenej Fukušimou

28.02.2013 Celý región

Ženeva (TASR) - Obyvatelia oblasti najviac postihnutej katastrofou v jadrovej elektrárni Fukušima čelia zvýšenému riziku vzniku niektorých druhov rakoviny. Uviedla to dnes vo svojej správe Svetová zdravotnícka organizácia.
Pri zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následnom ničivom cunami prišlo 11. marca 2011 o život takmer 19.000 ľudí, pričom došlo k rozsiahlemu úniku rádioaktivity z atómovej elektrárne Fukušima I. Zo zamorenej oblasti museli evakuovať asi 160.000 ľudí.
"Analýza dát v závislosti od veku, pohlavia a vzdialenosti od elektrárne ukazuje vyššie riziko pre ľudí z najviac kontaminovaných oblastí," uviedla vo vyhlásení Mária Neirová, riaditeľka WHO pre verejné zdravie a životné prostredie.
Experti WHO dospeli vo svojej komplexnej hodnotiacej správe k záveru, že najohrozenejšou skupinou sú dievčatá, ktoré boli vystavené radiácii z Fukušimy v dojčenskom veku. Podľa odborníkov existuje v porovnaní s bežnou populáciou až o 70 percent vyššie riziko, že sa u nich v priebehu života vyvinie rakovina štítnej žľazy.
V tomto orgáne sa totiž koncentruje rádioaktívny jód, pričom najzraniteľnejšie sú práve deti.
Podľa autorov správy širšej japonskej verejnosti nehrozia v súvislosti s Fukušimou výraznejšie zdravotné riziká. Tým však čelí asi tretina pracovníkov, ktorí sa podieľali na likvidácii následkov havárie. Experti neočakávajú ani rozpoznateľný vplyv na zdravie obyvateľstva mimo územia Japonska, uviedla agentúra Reuters.
 

Vyberte región